Dijital çağda, veriler şirketler için en değerli varlıklardan biridir. Ancak, bu veriler sürekli olarak siber tehditler, hatalar ve ihlaller yoluyla riske atılmaktadır. Data Loss Prevention (DLP) ya da Veri Kaybı Önleme Çözümleri, kuruluşların verilerini korumasına yardımcı olan kritik bir güvenlik stratejisidir.
İçindekiler
ToggleDLP Nedir?
DLP (Data Loss Prevention) veya Türkçe anlamıyla Veri Kaybını Önleme, veri ihlallerinin, verilerin yetkisiz kişilerce dışarı aktarılmasının veya istenmeyen bir şekilde yok edilmesinin tespit edilmesi ve önlenebilmesi sürecidir. Kurumlar, DLP çözümleri kullanarak verilerini korur, güvenliğini sağlar ve mevzuata uyum gösterirler.
DLP, kuruluşları hem veri kaybından hem de veri sızıntısından koruma amacı taşır. Veri kaybı, içinde önemli verilerin bir zararlı yazılım saldırısı sonucu kaybolduğu durumları ifade ederken, veri kaybını önleme (DLP), verilerin kurumsal sınırlar dışına yasadışı yollarla aktarılmasını engellemeye odaklanır.
Şirketler, genellikle DLP çözümlerini şu amaçlar için kullanır:
Kişisel Tanımlayıcı Bilgileri (PII) korumak ve ilgili mevzuatlara uyum sağlamak
Kurum için kritik olan Fikri Mülkiyeti korumak
Büyük kurumlarda veri görünürlüğü sağlamak
Mobil iş gücünü güvenceye almak ve Kendi Cihazını Getir (BYOD) ortamlarında güvenliği sağlamak
Uzaktan erişilen bulut sistemlerinde veri güvenliğini sağlamak
DLP Çözümleri Nasıl Çalışır?
DLP çözümleri, güvenlik duvarları, uç nokta güvenlik çözümleri, izleme hizmetleri ve antivirüs yazılımları gibi standart siber güvenlik önlemleri ile yapay zeka (AI), makine öğrenmesi (ML) ve otomasyon gibi ileri düzey çözümleri bir araya getirerek veri ihlallerini önlemeyi, anormal aktiviteleri tespit etmeyi ve güvenlik ekipleri için aktiviteleri anlamlandırmayı amaçlar.
DLP teknolojileri genellikle aşağıdaki siber güvenlik faaliyetlerinden bir veya birkaçını destekler:
Önleme: Veri akışlarını gerçek zamanlı olarak gözden geçir ve şüpheli aktiviteleri veya yetkisiz kullanıcıları hemen kısıtla.
Tespit: Gelişmiş veri izleme önlemleri ve artırılmış veri görünürlüğü yoluyla anormal aktiviteleri hızlıca saptayın.
Yanıt: Kuruluş genelinde veri erişimini ve hareketini izleyerek olaya müdahale faaliyetlerini hızlandır.
Analiz: Güvenlik ekiplerinin önlem alma veya düzeltme faaliyetleri konusunda bilgilenmelerini sağlamak için yüksek riskli aktiviteleri veya davranışları anlamlandırır.
Veri Sızıntılarının Nedenleri
Veri sızıntılarının üç yaygın nedeni vardır:
İçeriden tehditler
Kurum içindeki kötü niyetli bir kişi veya ayrıcalıklı bir kullanıcı hesabını ele geçiren saldırgan, izinleri kötüye kullanabilir ve verileri kurum dışına taşımaya çalışabilir.
Saldırganlar tarafından verilerin dışa aktarılması
Birçok siber saldırının hedefi hassas verilerdir. Saldırganlar, phishing, kötü amaçlı yazılım veya injectiongibi teknikler kullanarak güvenlik sınırlarını delerek hassas verilere erişim sağlarlar.
Kasıtsız veya ihmal sonucu veri maruziyeti
Birçok veri sızıntısı, çalışanların hassas verileri herkese açık yerlerde kaybetmesi, verilere açık İnternet erişimi sağlaması ya da kurum politikalarına göre erişimi sınırlamaması sonucu ortaya çıkar.
Veri Sızıntısını Önleme
Veri kaybını ve sızıntısını önlemek için standart güvenlik araçlarını kullanabilirsiniz. Örneğin, bir Sızma Tespit Sistemi (IDS), hassas verilere erişim girişimleri hakkında uyarıda bulunabilir. Antivirüs yazılımı, hassas sistemlerin tehlikeye atılmasını önleyebilir. Bir güvenlik duvarı, hassas verileri saklayan sistemlere herhangi bir yetkisiz tarafın erişimini engelleyebilir.
Eğer büyük bir organizasyonun bir parçasıysanız, verilerinizi korumak için özel DLP çözümleri kullanabilirsiniz. Ayrıca Veri Sızıntısını Önleme (DLP) araçlarına ek olarak Güvenlik Operasyon Merkezi’ndeki (SOC) araçları kullanabilirsiniz. Örneğin, bir veri sızıntısını tespit ve ilişkilendirme olabilecek olayları izlemek için Güvenlik Bilgi ve Olay Yönetimi – Security Information And Event Management (SIEM) sistemini kullanabilirsiniz.
DLP Çözümlerinin Özellikleri
Hareket halindeki verilerin güvenliği
Ağzın dış bağlantı noktalarına kurulan güvenlik cihazları, güvenlik politikalarına aykırı olarak gönderilen hassas verileri tespit etmek için trafiği analiz edebilir.
Uç noktaların güvenliği
Uç nokta güvenlik çözümleri, kullanıcılar, kullanıcı grupları ve harici taraflar arasındaki bilgi transferini kontrol edebilir. Bazı uç nokta güvenlik sistemleri, gerçek zamanlı olarak iletişimi engelleyebilir ve kullanıcıya geri bildirim sağlayabilir.
Arşivlenmiş verilerin güvenliği
Erişim kontrolü, şifreleme ve veri saklama politikaları arşivlenmiş kurumsal verileri koruyabilir.
Kullanımdaki verilerin güvenliği
Bazı DLP sistemleri, kullanıcıların verilerle etkileşimlerinde kasıtlı veya kasıtsız olarak gerçekleştirebilecekleri yetkisiz aktiviteleri izleyebilir ve işaretleyebilir.
Veri tanımlama
Verilerin korunup korunmaması gerektiğinin belirlenmesi hayati önem taşır. Veriler, manuel olarak kurallar ve meta veriler uygulanarak veya makine öğrenimi gibi tekniklerle otomatik olarak hassas olarak tanımlanabilir.
Veri sızıntı tespiti
DLP çözümleri ve IDS, IPS, SIEM gibi diğer güvenlik sistemleri, anomali veya şüpheli veri transferlerini tespit eder. Bu çözümler ayrıca güvenlik personelini olası bir veri sızıntısı konusunda uyarır.
DLP Çözümleri ve Dosya Güvenlik Çözümleri
Dosya Güvenlik Çözümleri, DLP stratejisinin önemli bir parçasıdır. Bu tür çözümler, arşivlenmiş ve kullanımdaki verileri korur ve dosya tabanlı veri sızıntılarını tespit eder.
Dosya Güvenlik Çözümleri, veri sızıntılarını önlemeye yardımcı olur:
Tüm hassas dosyalara erişimi izleyerek kullanıcı, departman, erişilen dosya, dosya türü ve işlem yanıt süresi gibi detaylı kullanım verilerini kaydeder.
Güvenlik politikalarını ihlal eden dosya işlemlerinde uyarıda bulunur ve otomatik olarak engeller.
Makine öğrenimi kullanarak anormal veya şüpheli kullanıcı davranışlarını tespit eder ve iç tehditleri algılar.
Tipik dosya erişim pattern-desenlerini tespit ederek ve engelleyerek fidye yazılımı saldırılarına karşı koruma sağlar.
Tüm dosya işlemlerini uyumluluk ve inceleme amaçları için denetler ve raporlar.
Neden İHS Teknoloji DLP Çözümlerini Tercih Etmelisiniz?
İHS Teknoloji olarak, veri kaybını önleme konusundaki uzmanlığımız ile şirketlere özel çözümler sunuyoruz. Gelişmiş DLP Çözümlerimiz, tehdit tespiti ve gerçek zamanlı koruma özelliklerimizle veri güvenliğinizi en üst seviyeye taşıyoruz. DLP Çözümleri için güvenilir bir teknoloji ortağına sahip olmak için bizimle iletişime geçin.